Späť na blogy

4 prvky, ktoré treba skontrolovať pred odoslaním životopisu

Blog Img

Zozbierať všetky údaje o vzdelaní, pracovných skúsenostiach, záujmoch a absolvovaných kurzoch a zhrnúť ich do stručného a zároveň atraktívneho životopisu si vyžaduje veľa práce a času. Je tiež veľmi ľahké urobiť chyby alebo opomenutia. Preto skôr, ako sa rozhodnete poslať svoj životopis a požiadať o pracovnú ponuku, venujte ďalších 10 minút finálnej úprave dokumentu. Čomu sa oplatí venovať pozornosť?

Pozorne si prečítajte inzerát, o ktorý sa uchádzate.

Pozorne si prečítajte inzerát, o ktorý sa uchádzate, a overte si, ako pracovné skúsenosti opísané vo vašom životopise súvisia s danou ponukou. Možno by stálo za to pomenovať niektoré úlohy podľa názvoslovia použitého v inzeráte. Takto si budete istí, že spĺňate požiadavky na danú pozíciu.

Skontrolujte, či vo vašom životopise nie sú chyby

Ešte raz si pozorne prečítajte životopis, či v ňom nie sú preklepy, pravopisné alebo interpunkčné chyby. Je tiež dobré skontrolovať, či je písmo jednotné (možno ste predtým niečo skopírovali z iného zdroja) a či je text správne naformátovaný. Je tiež veľmi dôležité skontrolovať, či sú vaše kontaktné údaje správne. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, tieto typy chýb sú veľmi častým strašiakom náborového personálu. Ak ich odstránite, budete sa už od začiatku náborového procesu prezentovať ako spoľahlivá a profesionálna osoba.

3. skontrolovať váš súhlas so spracovaním osobných údajov

Je veľmi dôležité, aby ste do svojho životopisu zahrnuli aktuálnu doložku, v ktorej súhlasíte so spracovaním svojich osobných údajov zamestnávateľom. Táto doložka je požiadavkou poľského práva a bez nej vás zamestnávateľ nebude môcť zaradiť do výberového konania a jeho ďalších fáz. Zamestnávatelia v inzerátoch často uvádzajú, že do životopisu majú pridať doložku, ktorá je prispôsobená potrebám ich organizácie - vtedy by sa takéto informácie mali do životopisu uviesť.

4 Skontrolujte formát súboru

Dbajte na to, ako pomenujete svoj súbor so životopisom - nepoužívajte len slovo "životopis", ale je dobré pridať svoje meno a priezvisko, napr. "CV_Jan Mrkva", čo náborovým pracovníkom nepochybne uľahčí nájsť vašu žiadosť v spleti iných životopisov. Súbor je tiež dobré uložiť vo formáte PDF, aby sa dal otvoriť na akomkoľvek zariadení - notebooku, smartfóne atď.