Späť na blogy

Ako na efektívny náborový proces?

Blog Img

Efektívny náborový proces je základným prvkom pre budovanie dlhodobého vzťahu s uchádzačmi a umožňuje firmám ľahšie získať kvalifikovaných a motivovaných zamestnancov. Pripravili sme pre Vás niekoľko tipov a odporúčaní, ktoré by ste nemali zabudnúť pri budovaní efektívneho náborového procesu:

1. Pripravte si náborovú stratégiu

Prvým krokom pri vytvorení náborovej stratégie je stanovenie požiadaviek na nových zamestnancov. Starostlivo zvážte, aké kvalifikácie, zručnosti a pracovné skúsenosti sú pre danú pozíciu nevyhnutné a neopomeňte aj ďalšie faktory, ako je napríklad osobnosť uchádzača, jeho postoj a budúce očakávania. Ujasnite si, v akom časovom horizonte by mal nábor prebiehať a koľko kôl bude zahŕňať.

2. Vytvorte pútavý inzerát, ktorý zaujme

Zaujmite nadpisom inzerátu, ktorý by mal byť krátky a výstižný. Pokiaľ nezaujmete v nadpise, uchádzač nemusí byť ochotný Váš inzerát ďalej čítať. Jasne definujte popis pracovnej pozície a najdôležitejšie informácie dajte na začiatok. V prvých riadkoch inzerátu zdôraznite najväčšie výhody a benefity spojené s prácou vo vašej spoločnosti. Potenciálni kandidáti chcú vedieť, čo môžu od pozície očakávať hneď na začiatku.

3. Vytvorte výzvu na akciu

Na konci každého inzerátu zverejneného na kariérnej stránke vyzvite potenciálnych kandidátov, aby sa pripojili do Vašej siete talentov. „Chcete sa stať súčasťou nášho tímu?“ Pri príspevkoch na sociálnych sieťach môžete odkazovať na jednoduchý registračný formulár umiestnený na Vašej kariérnej stránke.

4. Ukážte kandidátom, že vaša firma je skvelým miestom pre prácu alebo budujte svoju značku zamestnávateľa

Stavte na kvalitne spracované kariérne stránky. Zoznámte záujemcov s Vašou firemnou kultúrou a predstavte im svoje poslanie, vízie a hodnoty. Popíšte, ako u Vás prebieha výberové konanie a aké benefity a výhody u Vás získajú.

Pridajte fotky, videá a príbehy zamestnancov, poskytnite kandidátom reálny pohľad na bežný pracovný deň a nechajte ich nahliadnuť do Vášho firemného prostredia. Predstavte vzdelávacie programy, ktoré vo firme ponúkate a taktiež možnosti kariérneho rastu. Ďalej môžete vyzdvihnúť, čím je vaša firma prínosná pre spoločnosť av čom svojim zákazníkom pomáhate. Ľudia, ktorí sú „viac motivovaní“, sa radi stávajú súčasťou zaujímavých a zmysluplných projektov.

Vžite sa do pozície kandidátov a uistite sa, že na Vašej kariérnej stránke nájdu odpovede na všetky otázky, ktoré ich môžu zaujímať.

5. Zvoľte vhodné komunikačné kanály a prispôsobte hľadanie konkrétnej cieľovej skupine

Identifikujte kľúčové charakteristiky Vašej cieľovej skupiny, ako sú zručnosti, vzdelanie, záujmy a skúsenosti a zistite, na akých kanáloch sa táto skupina pohybuje. Iná cieľová skupina sa bude pohybovať na sociálnych sieťach, pracovných portáloch, veľtrhoch alebo konferenciách. Zároveň aj každá sociálna sieť cieli na inú skupinu kandidátov, preto na základe toho zvoľte tú, ktorá sa pre danú pozíciu aj príspevok hodí najviac. Vytvorte personalizovaný obsah pre každú cieľovú skupinu a zdôraznite, prečo by mali práve u Vás pracovať.

6. Komunikujte s uchádzačmi rýchlo a efektívne

Príliš zdĺhavá komunikácia a nedostatočná spätná väzba je to prvé, čo kandidátov vo výberovom konaní odradí. Dlhé oneskorenia vás tiež môžu stáť viac peňazí.

Na životopisy sa pokúste odpovedať najlepšie do 5 pracovných dní a termíny pohovoru dávajte na blízky termín, ideálne ešte v tom istom alebo v nasledujúcom týždni. Rovnako sa oplatí neotáľať so spätnou väzbou a hlavne ju poskytnúť v sľúbenom termíne. Pokiaľ nebudete reagovať rýchlo, kandidáti môžu prijať v medzičase inú pracovnú ponuku alebo úplne stratiť záujem. Zodpovedajte preto čo najrýchlejšie a nenechávajte uchádzačov o novú prácu čakať príliš dlho.

Praktickou pomôckou môže byť vytvorenie šablón automatických správ, ktoré uchádzačom môžete poslať napríklad po prijatí ich životopisu a tiež po každom výberovom kole.

7. Obmedzte náročnosť výberového konania

Vypĺňanie mnohých formulárov môže byť pre väčšinu uchádzačov frustrujúce, rovnako tak plnenie veľkého množstva náročných úloh. Na základe obsadzovanej pozície starostlivo zvážte, či je naozaj nutné realizovať množstvo výberových kôl a spracovávať náročné prípadové štúdie, projekty či stratégie.

8. Sústreďte sa aj na pasívnych kandidátov, ktorí práve prácu aktívne nehľadajú

Oslovovanie pasívnych kandidátov je kľúčovým faktorom pre úspešný nábor. Skvelým miestom, kde môžete vyhľadať a osloviť veľké množstvo pasívnych kandidátov, sú sociálne siete, predovšetkým profesná sieť LinkedIn.

Buďte aktívni a zaujmite pasívnych kandidátov publikovaním zaujímavého obsahu, ktorý bude originálny, pútavý a zapamätateľný. Príspevky sa môžu týkať Vašej spoločnosti, produktov, služieb, zaujímavých projektov alebo zamestnancov.

Budujte povedomie o Vašej značke, tvorte zaujímavý a prínosný obsah a diskutujte pod relevantnými príspevkami. Zapojte do týchto činností aj Vašich zamestnancov, ktorí môžu príspevky a pracovné pozície zdieľať a komentovať ich.

Najefektívnejším spôsobom, ako osloviť a zaujať pasívnych kandidátov, je nepochybne osobný kontakt. Majte však na pamäti, že ide o podstatne časovo náročnejší a dlhodobejší proces, ktorý vyžaduje stratégiu, trpezlivosť a inovatívny prístup.

10. Spoľahnite sa na personálne spoločnosti, ktoré Vám nájdu kandidátov podľa Vašich predstáv

Kvalitný náborový proces môže výrazne prispieť k výberu zamestnancov, ktorí lepšie zodpovedajú dlhodobým cieľom a hodnotám organizácie. Náborový proces vyžaduje dôkladnú prípravu, rýchlu a efektívnu komunikáciu a potrebný čas a znalosti pre vyhľadávanie a oslovovanie najmä pasívnych kandidátov.

Pokiaľ sa chcete naplno venovať Vašim podnikateľským aktivitám a ušetriť si spútu času a nákladov, nechajte nábor na nás. Máme prístup k rozsiahlej databáze kandidátov ak efektívnym nástrojom, ktoré využívame na oslovenie potencionálnych uchádzačov naprieč rôznymi odvetviami. Pomôžeme Vám s tvorbou inzerátu a definovaním požiadaviek na obsadzovanú pozíciu a vezmeme si na starosť kompletný náborový proces.

Chcete sa dozvedieť viac? Kontaktujte nás!