Späť na blogy

Ako na úspešný onboarding nových zamestnancov?

Blog Img

Je úplne bežné, že prvé dni v práci sa človek často cíti neisto a môže mať obavy, či to zvládne. Čím väčšia firma je a čím viac nástupov má, tým viac je potrebné riešiť onboarding systematicky.

Správne privítanie nového kolegu predstavuje profesionalitu, prívetivú firemnú kultúru a dobré organizačné schopnosti. Pomôže nováčikovi k jednoduchšej aklimatizácii, k lepšiemu začleneniu do pracovného tímu a zaistí oveľa lepšiu výkonnosť čoskoro po nástupe.

Pripravili sme pre Vás niekoľko tipov a rád, ako u nováčikov zaistiť hladký onboarding:

1. Komunikujte s nováčikmi ešte pred ich nástupom (tzv. preonboarding)

V tejto fáze je dôležitá pozornosť, pretože tá minimalizuje riziko, že si to zamestnanec rozmyslí a bude si hľadať iného zamestnávateľa. Základom môže byť uvítací a informačný e-mail. Pred nástupom nováčik určite uvíta praktické informácie - kedy a kam má prísť, čo si má vziať so sebou, ako sa má obliecť a čo ho prvý deň čaká.

2. Majte pripravenú onboarding brožúru

On-boarding brožúra, či už v online podobe alebo v tlačenej verzii, by mala obsahovať základné a dôležité informácie. Pomôže nováčikom zorientovať sa v pracovnom prostredí, ak ide najmä o strednú a veľkú firmu. Nový kolega totiž ešte netuší, ako celé jeho pracovisko funguje a Vy tak predídete množstvu otázok. Brožúra môže obsahovať napríklad štruktúru spoločnosti, informácie o firemnej kultúre, komunikačné kanály, pracovný čas, kontakty na rôzne oddelenia, dress code, firemné výhody a benefity a pokiaľ sa jedná o väčšie pracovisko, môžete do brožúry tiež umiestniť plánik a vyznačiť tu jednotlivé oddelenia, kuchynku, šatňu, jedáleň a ďalšie.

3. Prichystajte nováčikovi uvítací balíček

Privítajte nováčikov špeciálnym uvítacím balíčkom, ktorý na nich určite urobí dobrý dojem. Uvítací balíček môže zahŕňať napríklad to, čo by nový kolega mohol potrebovať na svoju prácu – môže ísť o zápisník, fľašu na vodu, firemné tričko alebo mikinu, bezdrôtové slúchadlá alebo napríklad batoh.

4. Pripravte pre nového kolegu onboardingový plán

Vypracujte individuálny onboardingový plán pre každého nováčika na prvé týždne. Do plánu by ste mali zarhnúť všetky dôležité body, ktoré nováčika čakajú: napríklad vstupné prehliadky, školenia, schôdzky, porady, stretnutia s vedením a pod.

5. Nezabudnite pripraviť všetky prístupové údaje pre komunikačné platformy

Môže sa jednať o nastavenie počítača, emailovej schránky, odovzdanie prístupových hesiel do jednotlivých interných a externých aplikácií a systémov. Zaistite včas prístupy a uistite sa, že nový kolega vie, ako s nimi nakladať.

6. Naplánujte spoločný obed s tímom, prevedenie a predstavenie nováčika vo firme.

Naplánujte spoločný a neformálny obed, aby sa nováčik mohol lepšie zoznámiť s ľuďmi v tíme. Taktiež zoznámte nováčikov s vedením spoločnosti. Pokiaľ je pre Vás časovo náročné zrealizovať osobné stretnutia s jednotlivými členmi vedenia, natočte videá. Nováčik si ich pustí v rámci onboardingu a Vy ušetríte čas.

7. Zaveďte Buddy program

Vo Vašej firme môžete zaviesť tzv. Buddy program, kde každému nováčikovi priradíte jeho buddyho, teda skúsenejšieho kolegu. Je to taký „kámoš“, ktorý mu ukáže, kam sa chodí na obed, ako sa zorientovať v kuchynke alebo na koho sa má obrátiť, keď potrebuje s niečím pomôcť. Buddy by mal teda podať nováčikovi pomocnú ruku vždy, keď je to potrebné. Vďaka Buddy programu bude mať nováčik pocit, že sa môže obrátiť nielen na svojho nadriadeného. Nebude si pripadať neisto a bude sa otvorene pýtať na veci, ktoré mu nie sú celkom jasné.

8. Nezabudnite na spätnú väzbu

Spätná väzba je kľúčová pre neustále zlepšovanie onboardingového procesu. Na spätnú väzbu sa nemusí pýtať iba niekto z HR oddelenia. Môže byť neformálne, v rámci tímu. Túto úlohu by mal prevziať priamy nadriadený, ktorý by mal priebežne zisťovať, či nováčik všetko stíha, chápe a či mu niečo nechýba.

Prajeme Vám veľa úspešných onboardingových procesov a pokiaľ potrebujete poradiť, ako zefektívniť procesy vo Vašej spoločnosti, kontaktujte nás.​