Späť na blogy

Aká je budúcnosť hybridného modelu práce?

Blog Img

​Pracovný trh a spôsob výkonu práce sa v posledných rokoch veľmi zmenil. Po skončení pandémie zamestnanci jasne vyjadrili svoje nové pracovné očakávania, medzi ktoré určite patrí aj možnosť hybridného modelu práce, ktorý kombinuje prácu z kancelárie, z domova alebo odinakiaľ a zamestnanci tak majú oveľa viac slobody a flexibility.Z medzinárodného prieskumu vyplýva, že každý tretí zamestnanec by opustil svoju prácu, ak by už nemohol pracovať na diaľku, pričom ďalších 18 % zamestnancov stále nie je rozhodnutých. Niektoré ďalšie kľúčové štatistiky o práci na diaľku uvádzajú nasledujúce:

  • 16% spoločností na svete funguje 100% vzdialene

  • 44 % spoločností vôbec neumožňuje prácu na diaľku

  • Lepšia rovnováha medzi pracovným a súkromným životom a väčšia miera flexibility patrí medzi hlavné dôvody, prečo sa ľudia rozhodnú pracovať na diaľku

Náš nedávny prieskum, ktorý sa uskutočnil medzi 1000 zamestnancami ukázal, že iba 18% pracovníkov by chcelo pracovať na plný úväzok na diaľku, čo naznačuje, že budúcnosť práce bude fungovať na hybridnom alebo zmiešanom pracovnom modeli.

Celkom 31 % opýtaných preferuje pracovať dva dni v kancelárii, 28 % preferuje tri dni na pracovisku a iba 3 % by uvítalo, keby sa vrátil späť tradičný model práce iba z kancelárie. To sa tiež významne líši podľa odvetvia, pričom 24 % pracovníkov, ktorí pracujú na technických pozíciách, dáva prednosť plne vzdialenému usporiadaniu, v porovnaní s iba 6 % pracovníkov, ktorí pracujú na obchodných pozíciách.

Okolo 70 % pracovníkov uvádza, že práca na diaľku a časová úspora za dochádzanie pozitívne ovplyvnili ich pracovný výkon a celkovú pohodu. Títo pracovníci majú teraz viac času na zvyšovanie svojej kvalifikácie a môžu si užívať viac času s rodinou. Navyše až 89 % z nich má pocit, že ich úroveň produktivity je po prechode na prácu z domu rovnaká alebo vyššia, a to bez ohľadu na to, či majú rodinu alebo nie. 24 % opýtaných uvádza, že teraz pracuje dlhšie, pretože pre prácu využívajú aj čas, ktorý pred pandémiou strávili dochádzaním do zamestnania.