Späť na blogy

5 otázok ktoré vám môže dať personalista počas prijímacieho pohovoru

Blog Img

​​Dostali ste pozvánku na pohovor a zaujíma vás, aké otázky vám môže položiť náborový pracovník?

Vyskúšajte naše tipy, ktoré plynú priamo zo zdroja, teda našich skúsených náborových pracovníkov, ktorí už roky vedú stovky takýchto pohovorov a vedia najlepšie „čo sa deje“. 😊
 
Tibor, senior náborový konzultant, Česká republika

1. Čo vás núti zmeniť prácu? Položením tejto otázky spoznáme dôvody a motiváciu uchádzača zmeniť zamestnanie. Odporúčame vám, aby ste pri poskytovaní tejto odpovede postupovali úplne čestne - pri poskytovaní informácií o vašom súčasnom zamestnávateľovi buďte však zdržanliví - najmä ak dôvodom zmeny sú napríklad problémy so súčasným šéfom. Náborový pracovník, s ktorým sa rozprávate, môže poradiť pri zjednodušenom, ale čestnom zodpovedaní tejto otázky pri príprave pohovoru.

2. Zúčastňujete sa v súčasnosti ďalších náborových procesov pre spoločnosť nášho klienta? Tieto informácie nám umožňujú vylúčiť dvojnásobné aplikácie kandidáta na tú istú pozíciu - niektorí kandidáti sa domnievajú, že zaslaním svojho životopisu z viacerých zdrojov zdvojnásobia alebo dokonca strojnásobia (prihláška odoslaná samostatne, prihláška viacerých agentúr) ich šance v náborovom procese. Podľa mojich skúseností však zamestnávatelia týchto kandidátov vnímajú negatívne, preto stojí za to zamerať sa na transparentnosť a predstaviť svoj príbeh od začiatku do konca na základe reálnych faktov. Tento prístup nám ako personálnej agentúre umožní predstaviť najvhodnejšie pracovné ponuky.

3. Aký je dôvod profesnej prestávky vo vašom životopise? Položením tejto otázky chceme zistiť, aký bol dôvod prerušenia práce, či už to bol napríklad nedostatok šťastia pri hľadaní práce, dovolenka na starostlivosť o dieťa alebo prerušenie kariéry spôsobené odchodom do zahraničia atď. Vedomosti a skúsenosti náborového pracovníka sa môžu ukázať ako neoceniteľná pomoc pre uchádzača, ktorý sa chce po dlhšej prestávke vrátiť na trh práce.

4. Aké sú vaše očakávania týkajúce sa budúcej pozície? Toto je veľmi dôležitá otázka, ktorá nám umožní definovať hlavné očakávania kandidáta. Preto tiež stojí za to byť v tomto prípade čestný a jasne definovať, čo je pre nás v novom zamestnaní dôležité, napr. vyšší plat, vyššia pozícia / ďalší kariérny krok, možnosti rozvoja alebo rovnováha medzi profesionálnym a súkromným životom.

5. Aká je vaša úroveň zručností / skúseností / znalostí jazyka? Táto otázka nám umožňuje určiť, do akej miery má daný kandidát zručnosti zodpovedajúce očakávaniam pre danú pozíciu. Je veľmi dôležité odpovedať pravdivo, pretože napríklad v prípade náboru jazykov, aj keď náborový pracovník neovláda jazyk požadovaný pre prijatú pozíciu, bude jazyk 100% overený na jednej z úrovní náboru. Taktiež stojí za to poskytnúť realistické, nezdokumentované úrovne jazykových znalostí - uchádzač môže používať jazyk na úrovni C1 bez osvedčenia, na druhej strane môže byť osoba držiteľom jazykového osvedčenia, ale ak ho nepoužil na skutočná úroveň môže byť oveľa nižšia.

Paweł, senior konzultant v oblasti IT náboru, Poľsko

1. Aký je dôvod vašej ochoty zmeniť svoje zamestnanie a otvorenosti novým ponukám? Je dôležité získať informácie o motivácii kandidáta zmeniť zamestnanie a pochopiť dôvody takéhoto rozhodnutia. To nám pomôže dozvedieť sa o jeho očakávaniach voči novému zamestnávateľovi a zároveň predstaviť pracovnú ponuku, ktorá najlepšie vyhovuje jeho potrebám.

2. Aké sú kritériá pre výber budúceho zamestnávateľa a čomu venujete osobitnú pozornosť pri nadväzovaní spolupráce? Naším cieľom je vybudovať dlhodobú spoluprácu, a preto stojí za to vybudovať porozumenie medzi kandidátom a možno jeho budúcim zamestnávateľom v kontexte zosúladenia očakávaní a príležitostí.

3. Existujú nejaké konkrétne typy projektov alebo trhové odvetvia, v ktorých by ste chceli pracovať, alebo naopak, s ktorými ste predtým pracovali a v súčasnosti sa k nim nechcete vrátiť? Táto otázka nám umožňuje dozvedieť sa o potrebách a očakávaniach kandidáta v súvislosti s pozíciou, na ktorú prijíma. Vieme, čo kandidát hľadá, a môžeme sa na to odvolať konkrétnym návrhom, ktorý spĺňa jeho podmienky.

4. Myslíte na spoluprácu v oblasti jednotlivých projektov alebo na spoluprácu s tímom na plný úväzok a predpokladáte, že sa projekty časom zmenia? Položením tejto otázky spoznáme osobné preferencie uchádzača, pokiaľ ide o jeho spôsob práce na danej pozícii, a hneď na začiatku si overíme, či si uchádzač hľadá prácu, ktorú mu v súčasnosti môžeme ponúknuť.

 

Hľadáte prácu? Využite profesionálnu pomoc náborových pracovníkov Cpl a pozrite si naše najnovšie pracovné ponuky!